Prema saznanjima ruske novine Kommersant, Rusija i Kina bi već u novembru trebale potpisati sporazum o cyber sigurnosti, koji bi obuhvatao i obavljanje zajedničkih cyber operacija. Sporazum bi do određene mjere uključio i Brazil i Indiju. Izvor informacija su neimenovani pojedinci bliski ruskoj vladi, a zvaničnici se nadaju da će sporazum potpisati već 10. novembra.

Navodno, u sporazumu između ostalog stoji da se Rusija i Kina protive korištenju informatičkih tehnologija za miješanje u unutrašnje poslove nezavisnih država, potkopavanje njihovog suvereniteta, ekonomije i društvenog poretka.

Sporazum, ukoliko do njega dođe, nesumnjivo je odgovor na američko-britansku kampanju globalne, skoro neselektivne špijunaže Internet korisnika i sabotiranja online zajednica, koju je prošle godine razotkrio bivši zaposlenik CIA-e i NSA, Edward Snowden. Potez ukazuje na opasnu eru potencijalnih međudržavnih cyber sukoba koja je započela američkom sabotažom iranskih nuklearnih postrojenja pomoću Stuxnet crva.

1/1