Sony je objavio kako će sutra, 28. oktobra, PlayStation 4 konačno dobiti svoj 2.0 firmware, koji donosi nekoliko bitnih i prilično zanimljivih noviteta.

Firmware kodnog imena Masamune na Sonyjevu novu konzolu donosi YouTube aplikaciju, kao i opciju za direktno uploadovanje snimljenih gameplay videa na ovaj servis (podsjećamo, igrači su do sada svoje gameplay snimke mogli uploadovati isključivo na Facebook ili ih preko USB sticka prebaciti na kompjuter).

1/1

Osim toga, Masamune donosi i podršku za personalizaciju interfejsa konzole sa novim temama i bojama, podršku za pozadinsko slušanje MP3 muzike sa priključenog USB sticka (za sada ništa od kopiranja muzike na hard disk same konzole), kao i nekoliko poboljšanja u Live broadcasting sekciji Live from PlayStation aplikacije, u kojoj korisnici mogu gledati live streaming gameplaya drugih igrača. Ista će tako sada nuditi opcije filtriranja rezultata pretrage, kao i mogućnost gledanja arhiviranih snimaka.

Također, novi firmware će poboljšati i Library prikaz digitalnih verzija igara koje igrač posjeduje, a donijeće i opciju pretraživanja prijatelja po njihovom imenu i prezimenu.

Na kraju, tu je i Share Play, jedna od najzanimljivijih opcija na next-gen konzolama. Naime, Share Play će omogućiti igračima da svoje PlayStation 4 igre podijele sa prijateljima koji ih nemaju u svom vlasništvu - i to na vrlo jednostavan način. Sve što treba uraditi je pritisnuti tipku Share na DualShocku 4, odabrati opciju Share Play, te omogućiti svojim prijateljima da gledaju live-streaming vašeg gameplaya ili da čak i sami zaigraju vašu igru tako što ćete im preko Interneta "proslijediti kontroler". Pored toga, Share Play će omogućiti i da preko Interneta zaigrate lokalni multiplayer u igrama sa prijateljima koji iste nemaju u svojoj kolekciji.

Drugim riječima - igranje Fife i Towerfalla sa prijateljima koji vam geografski i nisu najbliži nikada nije bilo lakše.

Detaljniji video prikaz Share Play funkcija potražite ovdje, a u nastavku vam donosimo i kratki video koji prikazuje nekoliko glavnih noviteta koje donosi PS4 firmware 2.0.