Krajem prošle sedmice, Sony China je u Šangaju održao Sony Expo 2014 sajam, tokom kojeg je i zvanično najavio kako PlayStation stiže na kinesko tržište.

Informacije sa press konferencije je na A9VG forumu objavio njihov član Gskyace, jedan od novinara koji su prisustvovali konferenciji (via NeoGAF). Sonyju je ovo bilo treće javno predstavljanje PlayStation konzola u Kini ove godine, a tokom konferencije, glavni izvršni direktor Sonyja, Kaz Hirai, je izjavio kako je Kina, pored Amerike i Japana, među najvećim tržištima za Sony grupaciju.

Osim Hiraia, na konferenciji se novinarima obratio i Andrew House, čelnik Sony Computer Entertainmenta, koji je i zvanično potvrdio da PlayStation stiže u Kinu. No, detalji o datumu početku prodaje i cijenama novih PlayStation konzola na kineskom tržištu za sada nisu poznati.

Vrijedi napomenuti kako je kompanija Shanghai Oriental Pearl Culture Development još u maju najavila saradnju sa Sonyjem i lansiranje PlayStationa u Kini, no tek je prošlosedmična konferencija donijela i zvaničnu potvrdu iz Sonyja.

A dok čekaju PlayStation, Kinezi već mogu nabaviti Xbox One, iako će se vlasnici obje konzole morati suočiti sa strogim pravilima cenzurisanja igara na kineskom tržištu.

1/1