Google je jučer svojim korisnicima ponudio još jedan način da povećaju sigurnost svojih Google korisničkih računa.

Naime, iako Google već neko vrijeme nudi 2-Step Verification, odnosno opciju da prilikom logiranja na svoj Google account morate upisati i posebnu šifru koju vam Google u tom trenutku pošalje na  telefon, od sada svoje korisničke račune možete zaštiti i sa posebnim USB sigurnosnim ključem.

Security Key, kako ga nazivaju u Googleu, predstavlja USB stick koji će provjeriti da li je sajt na koji se pokušavate logirati zaista Googleov servis, a ne neki od phishing sajtova. A umjesto ukucavanja posebnih kodova, Security Key funkcioniše na principu da ga jednostavno ubacite u računar sa kojeg se želite logovati na neki Googleov servis, te da ga potom "kucnete" kada vas Chrome obavijesti da je to neophodno kako bi se uspješno logirali.

Iz Google tvrde kako Security Key i Chrome koriste otvoreni Universal 2nd Factor (U2F) protokol FIDO Alijanse, te da se nadaju kako će i drugi sajtovi i servisi prihvatiti ovaj protokol kako bi povećali stepen zaštite korisničkih profila.

Kako bi iskoristili prednosti povećane sigurnosti, sve što trebate je kupiti posebni USB "ključ" kompatibilan sa FIDO Universal 2nd Factor (U2F) standardom (dotični se mogu naći na Amazonu, po cijeni od 18 USD).

1/1