Kickstarter kampanja za Anonabox, router za anonimnost na Internetu o kojem smo pisali prošle sedmice - suspendirana je zbog optužbi da se radi o prevari. Svi sponzori obaviješteni su prošlog petka putem emaila da je Kickstarter zamrznuo prikupljanje novca za ovaj uređaj, jer je utvrđeno da  krši njihova pravila.

Jedno od tih pravila uključuje i ukidanje kampanje u slučajevima kada neko predstavlja tuđi rad kao svoj ili nudi kupljene proizvode tvrdeći da su njegovi, a upravo takve kritike dobio je Anonabox na Kickstarterovoj stranici te na Redditu.

Redditovci su optužili kompaniju da je za konstruisanje routera koristila kupljene komponente, te da kreator Anonaboxa, August Germar, nije odgovorio na mnoga pitanja koja su mu postavljena. Mnogi su rekli i da Anonabox neodoljivo podsjeća na već postojeći router kineske proizvodnje.

Vidno zbunjen ovakvim preokretom, Germar je medijima rekao sljedeće: "Znate o ovome onoliko koliko i ja, iz Kickstartera mi nisu rekli ništa. Mislim da oko ovoga postoji dosta negativnosti u štampi - mnogi nisu ni htjeli da ovakav uređaj opstane."  

Kako je prikupljanje novčanih sredstava zaustavljeno za vrijeme trajanja kampanje, sponzorima neće biti ništa naplaćeno.

1/1