Hoćemo backdoor!

U govoru u političkoj savjetodavnoj organizaciji "Brookings institut", direktor FBI-a, James Comey, oštro je napao defaultnu enkripciju u Appleovim i Googleovim operativnim sistemima.

"To je ekvivalent ormara kojeg je nemoguće otvoriti, depozitne sigurnosne kutije koju je nemoguće otvoriti i sefa koji nikada ne može biti obijen" – rekao je Comey i pojasnio da će američka vlada morati donijeti zakone koji će natjerati Apple, Google i druge kompanije da omoguće otključavanje enkriptiranog sadržaja poput emailova, fotografija i kontakata. Prema njemu, enkripcija pri kojoj samo korisnik poznaje lozinku predstavlja utočište za kriminalce.

Njegova briga su posebno korisnici koji izbjegavaju cloud, a koriste enkripciju, pošto je do njihovih podataka najteže doći. Za njih kaže da su najviše zabrinuti za sadržaj na telefonu – zaboravljajući da postoje i oni koji jednostavno ne žele da njihovi privatni dokumenti i sadržaji postanu meta hakera ili budu zloupotrijebljeni na neki drugi način.

Comeyeve primjedbe su slične zabrinutosti američke policije zbog toga što bi iPhone i enkripcija u iOS-u 8 mogli postati popularni među pedofilima.

1/1