Kao što se i očekivalo, Apple je na svom eventu održanom danas predstavio novu generaciju iPad tableta i iMac računara.

iPad porodica uređaja je tako obogaćena sa iPad Air 2 i iPad mini 3 modelima tableta. Air 2 donosi A8X procesor (još jedna glasina koja se pokazala kao tačna), Touch ID senzor, 8MP iSight kameru sa stražnje strane (sa podrškom za burst fotografisanje i 43MP panorama slike), kao i novu FaceTime HD kameru sa prednje strane. Sve to je upakovano u kućište debljine svega 6,1mm, sa ekranom dijagonale 9,7 inča i rezolucije 2048x1536 piksela, koji krasi i anti-refleksivni premaz.

Cijene iPad Air 2 tableta će se kretati od 500 USD (koliko će koštati model sa 16GB memorije za pohranu podataka), do 700 USD (koliko će koštati 128GB model).

Sa druge strane, novi iPad mini donosi Retina ekran dijagonale 7,9 inča, novu FaceTime HD kameru sa prednje strane i 5MP kameru sa zadnje strane, a tu je i Touch ID senzor.

1/1

Osim novih tableta, Apple je predstavio i nove iMac računare, od kojih najzanimljiviji model donosi Retina ekran dijagonale 27 inča i 5K rezolucije (5120x2880 piksela). Ostatak specifikacija uključuje Appleove Fusion Drive kombinacije hard i SSD diskova, te do 32GB RAM memorije, kao i Intelove četverojezgrene Core i7 procesore frekvencija do 4 GHz. Pored toga, kupci će se moći opredijeliti i za nekoliko grafičkih kartica, zaključno sa Radeonom R9 M295X (kod Retina modela), odnosno sa GeForce GTX 780M karticom (kod modela bez Retina ekrana).

Najjeftiniji Retina 5K iMac će na tržištu koštati 2.500 USD, dok će modeli sa standardnim 27-inčnim ekranima koštati 1.800 USD i više, ovisno od odabranih specifikacija.

Apple je danas također lansirao i najnoviju verziju svog desktop operativnog sistema, OS X Yosemite, a predstavili su i novu verziju Mac mini računara, čiji najjeftiniji model će koštati 500 USD.