Odnosi se na tinejdžere

Australijska Fondacija za širenje svijesti o autorskim pravima sprovela je istraživanje u kojem je otkrila zanimljiv podatak o piratluku u ovoj zemlji: pirati – i to oni tinejdžerske dobi – plaćaju za filmove i serije više nego oni koji se suzdržavaju od piratiziranja video sadržaja. Čisto da ne bude zabune, "plaćanje" podrazumijeva savršeno legalno iznajmljivanje filma ili serije te odlazak u kina. Među piratima, takvih je 38 posto, dok je među potpuno legalnim korisnicima taj procenat svega 27 posto.

Osim što češće plaćaju za video sadržaj od potpuno legalnih korisnika, pirati također legalno gledaju više serija i filmova nego što ih piratiziraju.

Ovakvi podaci ponovo ističu činjenicu da su pirati naprosto veliki ljubitelji sadržaja kojeg piratiziraju, te da bi se izdavači umjesto strogom kažnjavanju dotičnih trebali okrenuti iskorištavanju njihove strasti. Recimo, kada je muzika u pitanju, Spotify je mnoge nelegalne korisnike okrenuo na "svijetlu stranu".

Budući da je studija obuhvatila tinejdžere, jedno od pitanja na koje su anonimni ispitanici trebali odgovoriti jeste i to od koga preuzimaju navike kada je u pitanju konzumiranje online sadržaja? Većina je kao najveći uzor navela roditelje, dok je samo 7 posto istaklo da navike preuzima od vršnjaka.

1/1