Poljski grad Slubice uskoro će dobiti novu turističku atrakciju - naime, Poljaci predvođeni univerzitetskim profesorom Krzysztofom Wojciechowskim su odlučili u ovom gradu podići spomenik najpopularnijoj online enciklopediji.

Spomenik nešto niži od dva metra, čiju maketu možete vidjeti na slici u nastavku teksta, je izgrađen od "laminiranih vlakana i smole" koji izgledaju kao mesing, a Poljake je koštao 14.000 dolara.

Poljaci će svoj spomenik Wikipediji otkriti 22. oktobra ove godine na glavnom trgu u gradu Slubice, a idejni tvorac projekta, profesor Wojciechowski je za Associated Press izjavio: "Spreman sam pasti na koljena ispred Wikipedije, a upravo zbog toga sam i došao na ideju o spomeniku gdje bih to mogao i uraditi."

Kako prenosi The Telegraph, Wikipedia je od svog lansiranja 2001. do danas postala izuzetno popularna u Poljskoj, a poljska verzija enciklopedije danas broji preko milion članaka, što je čini 12. najvećom Wikipedia stranicom na svijetu.

"I'm ready to drop to my knees before the Wikipedia, that's why I thought of a monument where I could do it," Wojciechowski told The Associated Press.

Read more at: http://phys.org/news/2014-10-poland-honor-wikipedia-monument.html#jCp
1/1