"Kako se ekrani osjetljivi na dodir smanjuju, virtuelne tastature je sve teže koristiti. Na primjer, na 1,6-inčnom pametnom satu, virtuelna tastatura sa 10 tipki ima tipke uže od 3mm. Glasovne komande bi mogle biti upotrebljiva alternativa, ali, nažalost, pričanje sa satom nije uvijek prikladno ni izvedivo" tvrde iz Microsoftove Research divizije, gdje se nadaju da bi njihov Analog Keyboard Project mogao biti idealno rješenje za virtuelne tastature na pametnim satovima.

1/1

Naime, Microsoft je krajem prošle sedmice predstavio Analog Keyboard Project, virtuelnu tastaturu za Android Wear platformu koja korisnicima omogućava unošenje svakog slova pojedinačno njegovim ispisivanjem na ekranu. Glavne prednosti ove tastature u odnosu na klasične virtuelne tastature sa zasebnim "tipkama" su znatno veći prostor na ekranu na kojem zapravo unosite slova, ali i diskretnost, ističu iz Microsofta. Također, u Microsoftu tvrde i da je interfejs za ručno upisivanje slova znatno lakši za prilagoditi okruglim ekranima, koji postaju sve popularniji na tržištu pametnih satova.

Rana verzija Analog Keyboard Projecta je već sada dostupna na Microsoftovoj stranici, ali je za sada testirana samo na Samsung Gear Live i Moto 360 pametnim satovima - ostatak podataka o njoj, download link, savjete za upotrebu i funkcionalna ograničenja možete pronaći ovdje.