I dok čekamo 16. oktobar, za kada je Apple najavio poseban press event, glasine o novom iPadu ne jenjavaju. No, sada nam stižu i vijesti kako bi Apple mogao odgoditi još uvijek nenajavljeni iPad sa ekranom dijagonale 12,9 inča.

Prema informacijama koje je objavio Wall Street Journal, a koje prenosi Tom's Guide, izgleda kako je Apple odgodio proizvodnju i lansiranje svog 12,9-inčnog iPad tableta za 2015. godinu. Razlog odgode je navodni fokus Appleovih dobavljača na iPhone 6 Plus, za kojim na tržištu vlada velika potražnja.

12,9-inčni iPad, odnosno iPad Pro, kako ga mnogi nazivaju, bi trebao koristiti 2K (2560x1600) ili 4K (4096x3072) rezoluciju, a očekuje se da će svoje mjesto na tabletu pronaći i Touch ID čitač otisaka prstiju, koji bi se trebao naći i na novim iPad tabletima manjih dijagonala. Također, sudeći po patentima koje je Apple registrovao ove godine, iPad Pro bi mogao podržavati i Smart Cover "poklopac" sa integrisanom tastaturom nalik na onu koju koriste Microsoftovi Surface tableti.

I ne samo to - neke glasine tvrde kako će iPad Pro podržavati dva operativna sistema - iOS 8 i mobilnu verziju OS X-a.

1/1