...da budemo precizniji - ograničenim autopilotom

Nakon naznaka kako bi kompanija Tesla Motors ove sedmice mogla predstaviti novi automobil, to se na kraju i desilo - kako javlja Engadget, Elon Musk i ekipa su tako prije nekoliko sati javnosti predstavili Tesla P85D, njihov novi AWD (All Wheel Drive) automobil sa dva motora i ograničenim autopilot funkcijama.

P85D postiže brzinu od 100 km/h za svega 3,2 sekunde, a zahvaljujući dual-motoru (i činjenici da prednja i stražnja osovina nisu spojene, zbog čega motori konstantno prilagođavaju izlaznu snagu, te tako "poništavaju" težinu drugog motora), P85D je i nešto efikasniji u odnosu na starije modele - kako je izjavio Musk, P85D će preći oko 16km više po punjenju u odnosu na njihove prethodne automobile. Maksimalna brzina kojom će se P85D moći kretati iznosi 250 km/h, a automobil ima i 691 konjsku snagu.

Osim dva motora, glavna karakteristika novog Teslinog automobila je i svojevrsni autopilot, odnosno tehnologija koja pomaže vozaču da ostane u svojoj traci i da prilagođava brzinu kretanja vozila. Također, P85D je sposoban prepoznati znakove sa ograničenjima brzine, te automatski prilagoditi brzinu kretanja, kao i sam se prebaciti iz jedne u drugu traku nakon što vozač da žmigavac. Sve to je moguće zahvaljujući posebnim senzorima (njih ukupno 12), raspoređenih na automobilu.

I što je još zanimljivije, Musk je izjavio kako je svaki njihov automobil proizveden u protekle dvije sedmice opremljen sa istim senzorima, čije funkcije će biti omogućene posebnom softverskom nadogradnjom.

Iduće godine, Musk i Tesla Motors bi trebali predstaviti i nove modele sa dva motora - 60D i 85D.

1/1