Ima svega, ali koliko to vrijedi?

Jedna od najlošije čuvanih tajni u proteklom periodu je bila informacija da HTC priprema nasljednika svog flagship One modela. Tako je jučer na konferenciji u Londonu tajvanski proizvođač predstavio nasljednika One modela, a koji je zadržao svoje ime, uz dodatnu serijsku dezignaciju M8. Tako HTC One M8 donosi nekoliko zanimljivih inovacija i promjena - za početak, ekran je porastao na punih 5" dijagonale, te je time stvoren prostor za softverske Android tipke u samom ekranu, čime se One konačno riješio kapacitativnih tipki. Ekran je i dalje full HD rezolucije sa LCD3 tehnologijom prikaza, a da sve tako i ostane pobrinut će se sloj Corning Gorilla Glass 3 premaza. Samo tijelo je nešto teže, s obzirom da je količina aluminijuma u tijelu porasla sa 70 na preko 90%, jer su sada i rubovi uređaja od aluminijuma, ali je to, barem po nama, jako dobar trade za savršen dizajn i ugodan osjećaj rukovanja uređajem.

Ispod haube, HTC je išao na sigurno, te specifikacije pokazuju da će One M8 dolaziti sa Snapdragon 801 quadcore procesorom radnog takta 2,3 Ghz i 2 GB RAM memorije, što znači da štucanje u performansama neće biti nešto što ćete doživjeti na One modelu. Pored toga, opcije prostora koje možete birati su 16 ili 32 GB, ali tu je i SD slot za ekspanziju do gigantskih 128 GB prostora. Pored toga, Google je ubacio i 50 GB prostora na svom Drive servisu kao konkurenciju Dropboxu. Konačno, baterija od 2,600 mAh će izdržati solidan broj sati rada čak i sa ovako jakim specifikacijama, dok bi novi Extreme Power mod rada, a koji gasi sve nepotrebno u uređaju, mogao 10% baterije produžiti čak i do 12 sati standby rada.

1/1

Dvije najveće inovacije se ponovno pojavljuju i na One M8 modelu, a to su BoomSound zvučnici i Ultrapixel kamera. I dok je BoomSound doživio solidan upgrade u obliku još dublje pozicije u telefonu, što vodi oštrijem i čistijem zvuku kod niskih tonova, te mu je dodijeljen i novi DSP čim za procesiranje zvuka, Ultrapixel kamera će opet imati problema sa dokazivanjem. HTC je u One M8 model ugradio dvije kamere, te sada One M8 posjeduje Dual Camera setup. Ultrapixel tehnologija je i dalje tu, što znači sjajne fotke u uslovima slabog osvjetljenja, ali jako malo detalja i osjetan noise s obzirom na fotke od samo 4 megapiksela. Ipak, druga kamera je zapravo više senzor za dubine fotografija nego samostalna kamera, s obzirom da je njena funkcija da stvara  fotografije koje je potom moguće naknadno refokusirati.

Konačnu listu nadogradnji zatvara novi Sense UI koji dolazi u verziji 6.0, a koji je izgrađen na bazi Android 4.4 KitKata. Visoki fokus na teme te redizajnirani BlinkFeed koji nudi više opcija za modifikaciju nego ikad prije su svakako najvažnije izmjene, uz otvaranje BlinkFeeda developerima koji sada mogu koristiti sve njegove prednosti za svoje individualne aplikacije. Konačno, i HTC se odlučio za pametni flip cover imena Dot View, a koji kroz probušeni cover nudi pikselasti prikaz notifikacija, poruka i poziva. Novi HTC One M8 je lansiran u SADu i Evropi već danas, po cijeni od 649$, dok se na ostalim tržištima očekuje nekad do kraja aprila.