Grupa volontera-entuzijasta iz Širokog Brijega poslala je bespilotnu letjelicu u stratosferu pomoću meteorološkog balona punjenog helijumom. Razlog? Mapiranje Hercegovine u okviru projekta nazvanog "Hercegovina u stratosferi".

Planiranje ovog projekta trajalo je 1,5 godinu, a sve je počelo kao zezancija na kafi. Pošto se temperature u stratosferi kreću i do -50 celzijusa, prvo su odradili jedno testno puštanje na dvanaest kilometara, da bi zatim odradili i finalno - na trideset kilometara udaljenosti od tla.

1/1

"Kad se prvi put spomenula visina od 30 kilometara, malo je bilo neshvatljivo da je to oko tri puta veća visina od visine na kojoj lete avioni, da se sa te udaljenosti vrlo lako vidi Jadransko more, Italija, da je ta visina zapravo svemir - rekao je za Bljesak.info član tima, Vinko Zovko-Jozić.

Zavaljujući tačnom proračunu ruže vjetrova, ova grupa entuzijasta uspjela je prizemljiti bespilotnu letjelicu na području Širokog Brijega, a letjelicu su tražili svojim quadcopterom. Međutim, projekt se neće završiti na tome: svojim znanjem i skupom opremom koju su sami isfinansirali, ova grupa će mapiranjem pomoći i svojoj gorskoj službi pri potrazi za nestalim osobama na području ove teritorije.

Video TV Libertyja donosi i nešto više informacija o ovom poduhvatu: