Intel je objavio da će basnoslovnu cifru navedenu u naslovu uložiti u kupovanje 20 posto udjela u dvije kineske kompanije koje se bave proizvodnjom čipova za mobilne uređaje: Spreadtrum Communications i RDA Microelectronics. Obje kompanije su u vlasništvu Tsinghua Unigroup korporacije i gaje bliske veze sa kineskom vladom. Stoga Intelov potez izgleda kao priprema za eventualne probleme koji bi mogli nastati ako (i kada) se Kina nastavi distancirati od tehnologije dizajnirane na Zapadu.

Osim toga, Intel je pojasnio da želi imati većeg udjela u najvećem svjetskom tržištu smartphonea. Prvi integrisani sistemi na čipovima koji će nastati Intelovom i Spreadtrumovom saradnjom trebali bi biti dostupni u drugoj polovici naredne godine, a prodavat će ih obje kompanije.

Dakako, kao i sve u Kini, ovaj potez mora sačekati odobrenje vlade. Očekuje se da po tom pitanju neće biti nikakvih problema, iz prostog razloga što Intel kupuje "samo" 20 posto udjela u kompanijama, a Kini je, s druge strane, potreban ubrzan razvoj industrije čipova.

1/1