Novi Windowsi stižu 2015.

Kao što se i očekivalo, Microsoft je prije nekoliko minuta, na posebnom eventu koji se održava u San Franciscu, predstavio svoj novi operativni sistem. No, ono što niko nije očekivao je ime tog operativnog sistema - naime, iako su svi pretpostavljali kako će iz Redmonda najaviti da će Windowse 8 (odnosno 8.1) na tržištu naslijediti Windows 9, Microsoft je upravo objavio kako će njihov novi OS nositi naziv Windows 10.

Windows 10 će, prema riječima ekipe iz Microsofta, predstavljati "najopsežniju platformu ikad", te će se pod ovim imenom naći cijeli spektar proizvoda koji će zajedno činiti "jedno iskustvo skrojeno po mjeri", a preskakanje broja 9 i skok na verziju 10 bi trebao predstavljati i naznaku smjera kojim je Microsoft krenuo sa svojim novim operativnim sistemom. Naravno, to nije spriječilo Internet da u rekordnom roku na vijesti iz Redmonda reaguje na svoj način.

1/1

Windowse 10 je grupi od nekih 50-ak novinara predstavio Joe Belfiore iz Microsofta, prikazavši im ranu beta verziju OS-a, koja se po svemu sudeći ne razlikuje pretjerano od one sa slika i videa koji su nedavno procurili na Internet. Belfiore je izjavio kako su u novim Windowsima željeli iskombinirati familijarnost Windowsa 7 sa funkcionalnošću Windowsa 8, zahvaljujući čemu bi Windows 10 trebao ponuditi punu funkcionalnost kako početnicima, tako i naprednim korisnicima.

Kontroverzni Metro interfejs je u novim Windowsima sklonjen u drugi plan - umjesto Start ekrana, Windowsi 10 sada nude Start meni koji kombinuje Start meni iz Windowsa 7 (pinovane i često korištene aplikacije plus search bar) sa nekoliko Live "pločica", prikazanih sa desne strane menija.

Također, tu je i, kako kažu novinari koji su OS vidjeli u akciji, "osvježeni taskbar sa task view prikazom svih pokrenutih aplikacija", mogućnost istovremenog "tile" prikaza 4 aplikacije na jednom ekranu, kao i nekoliko poboljšanja u Command Promptu, koji će sada konačno podržavati tastaturne kratice i copy/paste funkciju.

Kada je u pitanju Charms meni, iz Microsofta su izjavili kako je isti još uvijek prisutan, iako su naglasili da bi njegov izgled do izlaska finalne verzije mogao biti promijenjen, što važi i za ostatak korisničkog interfejsa.

Iz Microsofta su također obećali kako će se Windows 10 interfejs automatski prilagođavati input uređajima koje koristite - tako, ukoliko OS budete koristili na nekom ekranu osjetljivom na dodir, interfejs će biti prilagođen upravo touchscreen ekranima, dok će tradicionalni desktop mod biti automatski aktiviran ukoliko Windows 10 budete koristili u kombinaciji sa tastaturom i mišem.

Više funkcija novih Windowsa Microsoft će prikazati na svojoj idućoj Build konferenciji, dok se sam OS na tržištu očekuje krajem iduće godine.

Pored toga, Microsoft je najavio i lansiranje Technical Preview verzije Windowsa 10, namijenjene naprednijim korisnicima koji žele isprobati ranu verziju OS-a, prije nego ista bude prilagođena široj javnosti. Technical Preview verzija Windowsa 10 bi trebala biti dostupna već sutra.