U studiji koju su sproveli Univerzitet u Centralnoj Floridi i Istraživački laboratorij američkih zračnih snaga otkriveno je da vozač može biti dekoncentrisan korištenjem Googleovog Glassa u istoj mjeri kao i kada pokušava poslati poruku preko smartphonea. Razlog za studiju su tvrdnje da hands-free uređaj, kakav je Glass, može smanjiti vjerovatnoću za izbijanje saobraćajnih nesreća u odnosu na korištenje smartphonea prilikom upravljanja vozilom.

Vođa istraživanja, Ben Sawyer, povodom ovoga je izjavio da će:

"Slanje poruka, bez obzira da li se to radi naprednim telefonom ili Glassom, dovesti do distrakcije i tu bi aktivnost trebalo izbjegavati tokom vožnje. Glass u našem istraživanju ipak jeste pomogao vozačima da se brže oporave od početnog šoka na cesti od onih koji su koristili smartphone."

Istraživanje je sprovedeno na 40 ispitanika u 20-im godinama u simulatoru vožnje. Imali su zadatak da, uz upravljanje vozilom, preko naprednog telefona ili Google Glassa pošalju matematički zadatak – tekstualnom porukom u slučaju smartphonea i glasovno u slučaju Glassa. Studija je mjerila vrijeme reakcije ukoliko vozilo ispred njih naglo zakoči te uspoređivala rezultate sa ispitanicima koji nisu koristili nikakve sporedne uređaje tokom vožnje.  

Rezultat: vozači koji su koristili Google Glass nisu nimalo brže reagovali u odnosu na korisnike smartphonea. Istraživači su čak otkrili da je i samo nošenje Glassa, bez njegovog korištenja, rezultiralo lošijim upravljanjem vozilom.

1/1