Najprije da pojasnimo šta je Pathologic – radi se o nelinearnoj detektivsko-akcijskoj morbidnoj horor avanturi iz prvog lica primitivne, ali interesantne grafike, koja je izašla 2005. godine. Pathologic je imao atmosferu najboljih djela Stephena Kinga, uz pozamašnu dozu vlastite inovativnosti.

Radnja se, naime, vrtila oko pokušaja jednog od tri doktora (koje možete izabrati pri igranju) da u roku od 12 dana eliminišu misterioznu bolest iz gradića izgrađenog na mesnicama i drugim poganim postrojenjima. Igrač je morao paziti na sijaset stvari da ne bi prerano poginuo, uključujući i propisno oblačenje da ne bi pokupio zarazu (rukavice!), izbjegavanje zaraženih namirnica (mlijeko!) te razgovora sa zaraženim stanovnicima, uz konstantnu brigu za vlastiti imunitet kojeg održavate redovnim spavanjem i ishranom. S obzirom na to da vrijeme u igri stalno protiče, jasno vam je zašto bi spavanje i potraga za hranom mogla biti problem. A, kako vrijeme protiče, tako grad izgleda sve bolesnije, sa mušicama i zelenkastim oblačićima zaraženog zraka nad ulicama. Poremećenih individua, mutanata i okultnih dešavanja ima kao u priči – ukratko, riječ je o jednom od najupečatljivijih igraćih iskustava svih vremena i istinskom umjetničkom djelu.

Jedan od glavnih problema Pathologica je bio mrljav prevod sa ruskog na engleski jezik, pa je to jedna od stvari koje će ova moderna prerada popraviti. Osim toga, možemo se radovati modernijoj grafici, bolje dizajniranim interijerima, novim questovima i gomili drugih stvari o kojima se možete informisati na stranici Kickstarter kampanje igre.

Ono što je najbolje od svega jeste to što je ona sedmicu dana prije kraja prikupila 260 hiljada od traženih 250 hiljada dolara.

Novi-stari Pathologic bi trebao izaći u novembru 2016. godine za Windows, OS X, Linux,  Xbox One i PS4.

1/1