Neprofitna politička savjetodavna organizacija, Atlantic Council, uključila se u projekat savjetovanja Pentagona kako postupiti u budućim ratovima i predviđanja toga kako će isti izgledati. Ono što je interesantno jeste to da je organizacija angažovala i jednog od autora Call of Dutyja – tačnije, Davea Anthonyja, koji je bio direktor i jedan od scenarista Black Opsa 2. Projekat osim njega okuplja i druge kreativce iz zabavne industrije koji vole predviđati kako će izgledati budućnost ratova na Zemlji.

Anthony je kontaktiran nakon što je Atlantic Councilov savjetnik za odbranu, Steven Grundman, vidio svog sina kako igra Black Ops 2. Prikaz rata za desetak godina mu je bio dovoljno realističan da odluči Anthonyja ubaciti u projekat predviđanja budućih prijetnji po američku nacionalnu sigurnost, što je ovaj objeručke prihvatio.

"Kada su u pitanju bespilotne letjelice, ne mogu ni zamisliti koliki je potencijal za njihovu upotrebu i zloupotrebu. Mislim da ova zemlja i svijet moraju biti spremni na to. To je ono za što sam zainteresovan. Postoji li način da se takve prijetnje po državu generalizuju i da se predvide potencijalna rješenja ili stvari koje se mogu desiti prije nego što bude prekasno?" – rekao je Dave Anthony povodom toga.

Projekat zvanično počinje 1. oktobra.

1/1