U Tokiju su predstavljeni veoma zanimljivi Murata Cheerleading roboti, koji Izgledom podsjećaju na lutke, imaju svijetleće oči, balansiraju na čeličnim kuglama i u stanju su da se usklađeno kreću u grupi. Za robote je zadužena kompanija Murata Manufacturing, a svaki od njih izgleda kao navijačica iz onih čudnih crtića koji se posljednjih godina prikazuju na Cartoon Networku.

Valjci smješteni ispod njihovih crvenih suknjica omogućavaju im balansiranje na lopti i rotiranje. Ispod svojih afro-frizurica, ove robo-navijačice imaju smješten infracrveni senzor i ultrasonične mikrofone koji im omogućavaju detekciju objekata koji se nalaze u njihovoj blizini. Pored toga, tu su i tri žiroskopska senzora koji kontrolišu njihove pokrete naprijed-nazad i sa jedne na drugu stranu pri rotaciji.

Ovih deset robo-navijačica kontrolišu se preko bežične Internet veze, a mogu izvoditi precizno usklađene plesne koreografije u koje spada i formiranje u oblik srca, dok se istovremeno vrte na svojim valjcima.

Čemu sve ovo? Odgovor na ovo pitanje dao je glasnogovornik Murate, Koichi Yoshikawa: "Kreirali smo robotske navijačice kako bi razveselile ljude i kako bi im izmamile osmijeh na lice". Ipak, one neće ući u serijsku proizvodnju, nego ih firma planira koristiti "samo" kao demonstraciju tehnologija koje, recimo, mogu pomoći u kontroli saobraćaja vezom između vozila na cestama. 

1/1