NASA-ina svemirska letjelica MAVEN stigla je u Marsovu orbitu gdje je poslana kako bi pratila klimatske promjene Crvene planete. MAVEN je u Marsovu orbitu stigao nakon puta koji je trajao deset mjeseci, koliko mu je bilo potrebno da bi prešao udaljenost od 711 miliona kilometara od Zemlje.

MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) neće slijetati na površinu planete, nego će ostati u njenoj orbiti i prikupljanjem klimatskih podataka pokušati pomoći naučnicima da odgonetnu zašto i kako se drevni Mars promijenio tako dramatično i postao planeta kakvu danas poznajemo. Ovo je prva NASA-ina misija posvećena proučavanju gornjih slojeva Marsove atmosfere, kao ključa za razumijevanje historije njegove klime, vode i pogodnosti za život.

"Dokazano je da je današnja atmosfera na Marsu u principu hladna i suha okolina, u kojoj tečna voda zaista ne može opstati u stabilnom stanju. Ali, dokazi nam također pokazuju, kada pogledamo starije površine na Marsu, da njima nekada jeste tekla voda"  - rekao je na sastanku održanom za medije Bruce Jakovsky, glavni istraživač u MAVEN projektu.

Jakovsky je rekao i to da će im MAVEN pomoći da otkriju gdje su nestali voda i ugljen-dioksid sa Marsa, tako što će, koristeći se svojim naučnim instrumentima, mjeriti sastav i gubitak planetarnih gasova koji iz Marsove atmosfere odlaze u svemir.

1/1