Početak legalne prodaje Microsoftovih konzola u Kini je odgođen – i to samo jedan dan prije nego što je trebao stupiti na snagu. Dugo očekivani izlazak Xbox Onea u šangajskoj slobodnoj trgovinskoj zoni pomjeren je za kasniji period ove godine, a Microsoft nije precizirao kada bi to tačno trebalo biti.

Firma također nije objasnila niti koji je razlog odgode. Pretpostavlja se da je problem, zbog kojeg je do nje došlo, eskalirao brzo i neočekivano budući da Microsoft nije otkazao ni proslavu izdavanja konzole na kineskom tržištu. Također, kompanija je trenutno pod istragom kineskih vlasti zbog navodnog monopolističkog ponašanja, a za koju se nagađa da je u stvari vršenje pritiska na firmu zbog saradnje sa NSA.

Xbox One bi se u Kini trebao prodavati za 200 dolara više nego u Americi, što Microsoft pripisuje porezu.

DOPUNJENO: Odgoda nije tako kataklizmična kao što su mnogi pretpostavili na osnovu zaključka da je za nju kriva kineska vlada. Istina, vlada nije na vrijeme izdala dozvolu za početak prodaje Xbox Onea u Kini, ali je to sada riješeno, tako da će konzola postati dostupna od 29. septembra.

Prve igre za konzolu kojima je Kina dala zeleno svjetlo su Forza Motorsport 5, Kinect Sports Rival, Powerstar Golf, Zoo Tycoon, Max: The Curse of Brotherhood, Dance Central Spotlight, Neverwinder Online, Rayman Legends, Trials Fusion i Naughty Kitties. Slabo, ali kao što kažu u kompaniji, radi se samo o prvom talasu odobrenih igara.

Više o pravilima koje strane igre mogu slijediti da bi se prodavale u Kini pročitajte ovdje.

1/1