All your virtual life are belong to us.

Nevjerovatno ali istinito: Facebook je opravo objavio da je kupio kompaniju Oculus, poznatu po proizvodnji vrlo naprednog i zanimljivog virtual reality headseta imena Rift, a o kojem smo pisali jako mnogo puta. Naime, Facebook je za Oculus ispljunuo poprilično masnu cifru od preko 2 milijarde dolara, od kojih je oko 400 miliona plaćeno u kešu, dok je preostalih 1,6 milijardi isplaćeno u preko 23.1 milion Facebook dionica. Oculus je obećano i dodatnih 300 miliona dolara ako uspije da postigne određene nivoe uspjeha - ali se ne zna o kojim milestonima se tačno radi.

CEO Facebooka Mark Zuckerberg je bio veoma sretan sa ovom akvizicijom, naglašavajući kako je "mobilna platforma sadašnjost, ali da se mi također spremamo za platforme sutrašnjice", te da "Oculus ima šansu da stvori najsocijalniju platformu u historiji i da promijeni način na koji se igramo, radimo i komuniciramo". S druge strane, ko-osnivač Oculusa Palmer Luckey ističe kako su "bili skeptični kada je Facebook ušao u pregovore prije nekoliko mjeseci", ali da je nakon intenzivnih razgovora "postalo jasno da je ovo partnerstvo postalo najbolji način za predstavljanje virrtuelne realnosti širokim masama", bez da se "mnogo toga mijenja u samom Oculusu".

Zuckerberg ističe kako je Facebook za Oculus zainteresovan mnogo više nego samo u domenu videoigara, te da želi iskoristiti njegove moći u industriji medija, komunikacije, ali i edukacije. Iako ćemo vidjeti kakva će biti daljnja sudbina Oculusa, jasno je da će svi dosadašnji investitori u Oculus trljati ruke usljed ove kupovine, a kompanija sada može nesmetano raditi na razvoju nove verzije Rifta koja bi uskoro trebala biti i konačno ponuđena u komercijalnoj, a ne samo developerskoj verziji.

1/1