Nijedan ne želi reći šta očekuje od sistema

Vicarious je kompanija koja razvija potencijalno revolucionarnu vještačku inteligenciju po imenu "Rekurzivna kortikalna mreža" – u oktobru prošle godine smo pisali o uspješnosti ovog AI-a u rješavanju Captcha testova. Naime, sistem je bio u stanju riješiti do 90 posto izazova, uz minimalno korištenje resursa, što je postignuto oslanjanjem AI-a na percepciju umjesto na velike baze podataka karakteristične za konkurentne sisteme poput IBM-ovog Watsona.

Potencijal projekta su prepoznali i neki od najuticajnijih ljudi u tehnologiji danas, Elon Musk (direktor Tesla Motorsa) i Mark Zuckerberg, kao i Ashton Kutcher koji odnedavno u IT vodama pliva kao projekt inžinjer u Lenovu. Njih trojica su za sada odlučili uložiti 40 miliona dolara u Vicarious.

Iako je Vicariousov krajnji cilj simuliranja rada ljudskog mozga još uvijek daleko, do tada bi se njihov AI mogao itekako efikasno upotrijebiti za analizu korisničkih podataka u različite svrhe. Iz Facebooka su pojasnili da je Zuckerbergova investicija u Vicarious njegova lična želja, a ne nešto što bi Facebooku moglo pomoći u preciznijem serviranju reklama.

1/1