U razgovoru za BBC i Sky News, Wikileaksov osnivač Julian Assange optužio je Google da predstavlja produžetak američke vlade kada je u pitanju vanjska politika SAD-a. Konkretno, Assange tvrdi da je Google postao privatizirana verzija NSA, te da:

"Googleov poslovni model sačinjen je od špijuniranja. Firma zarađuje više od 80 posto novca prikupljajući informacije o korisnicima, svrstavajući ih, pohranjujući, indeksirajući i gradeći profile ljudi kako bi predvidjela njihove interese i ponašanje, te prodajući te profile prvenstveno oglašivačima, ali i drugima. Rezultat toga je da je Google, po pitanju načina na koji funkcioniše, u praksi, skoro identičan Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji i GCHQ-u."  

Ovaj cyber aktivist, izolovan u azilu u ekvadorskoj ambasadi u Londonu gdje se, prema njegovim tvrdnjama, krije od izručenja u Švedsku, a nakon toga potencijalno i u Ameriku, također tvrdi da je Google aktivno sarađivao sa NSA od 2002. godine i tu saradnju regulisao ugovorima – nešto što Google vatreno demantuje.

"Bili su uključeni u Prism sistem (kojeg je razotkrio Edward Snowden), gdje je gotovo sve što je Google prikupio bilo dostupno NSA. Na institucionalnom nivou, Google je duboko uključen u američku vanjsku politiku" – izjavio je Assange.

Borba za pozitivnu sliku u medijima je ključna za Google, Microsoft, Yahoo, Apple i druge kompanije optužene za saradnju sa NSA zbog toga što američka špijunaža ne obuhvata samo potencijalne teroriste, nego i industrijske mete. Nove informacije iz Snowdenovih dokumenata su početkom ovog mjeseca pokazale da se Amerika pripremala za tehnološki napredak Kine, Rusije, Indije i Irana – planirajući industrijsku cyber špijunažu protiv njih i krađu njihove tehnologije.

Ovakve vijesti mogu znatno otežati poslovanje američkih IT korporacija na svjetskom tržištu. Neke zemlje, poput Rusije i Kine, već se okreću razvoju vlastitog softvera i hardvera kako bi smanjile ovisnost o američkoj tehnologiji za koju vjeruju da bi mogla biti sabotirana. Problem je posebno postao izražen kada su u javnost procurile slike NSA agenata koji sabotiraju Cisco routere i vraćaju ih nazad u kutije u kojima će biti poslani na međunarodna tržišta.

1/1