A pod mitovima zapravo misle na dezinormacije

U pokušaju da adekvatno pripremi čovječanstvo za prosvjetljujuće iskustvo korištenja svog nosivog računara u obliku naočala, Google je objavio deset mitova o uređaju i na sebi svojstven način ih opovrgnuo.

Mit 1: Glass odvraća pažnju od stvarnog svijeta - firma vješto izbjegava optužbu sljedećom izjavom: "Umjesto da gledate u računar, telefon ili tablet dok se život oko vas odvija svojim tokom, Glass vam omogućuje interakciju sa stvarnim svijetom. Značajne momente u životu ne biste trebali iskusiti kroz ekran uređaja kojim ih pokušavate snimiti. Zbog toga je Glass po defaultu isključen i osposobljen samo kada to želite."

Mit 2: Glass je uvijek uključen i sve snima – Google je već u prvoj stavci demantovao ovu glasinu, te dodaje da uređaj ionako ne može stalno snimati dešavanja oko vas budući da baterija neće trajati duže od 45 minuta.

Mit 3: Glass Exploreri su tehnologijom opsjednuti geekovi – Google je naočale podijelio ljudima svih zanimanja, od vatrogasaca, pa do novinara i čuvara u zoološkim vrtovima.

Mit 4: Glass je spreman za masovno korištenje – još uvijek se radi o prototipu čiji razvoj nije kompletiran.

Mit 5: Glass prepoznaje lica – kompanija ovdje izričito tvrdi: "Ne. To nije tačno. Kao što smo prije rekli, bez obzira na to što je to moguće, na osnovu feedbacka smo odlučili da ne objavimo i ne dopustimo distribuiranje aplikacija za prepoznavanje lica dok ne budemo mogli riješiti probleme (s narušavanjem privatnosti – op. a.) vezane za takvu mogućnost."

Mit 6: Glass vam prekriva oko – ekran uređaja se nalazi iznad desnog oka, a ne ispred.

Mit 7: Glass je savršen špijunski uređaj – firmino opravdanje se ovdje svodi na to da je korištenje Glassa za špijuniranje nedovoljno praktično, jer postoje daleko prikladnije i neprimjetnije kamere za te svrhe.

Mit 8: Glass je predviđen samo za parajli privilegovane korisnike – Google zapravo ne demantuje ovaj mit, nego potvrđuje da je cijena Glassa 1500 dolara, što je, jasno, za mnoge previše.

Mit 9: Glass je svugdje zabranjen – Google smatra da će Glass biti zabranjen samo u određenim prostorima (recimo, kockarnicama), te savjetuje njihove vlasnike da je bolje insistirati da uređaj bude isključen nego uklonjen s glave, zbog toga što se može koristiti i sa sočivima s dioptrijom.

Mit 10: Glass je kraj privatnosti – jedan od najjačih argumenata ZA korištenje Glassa, Google predstavlja u vidu podsjećanja na zabrane kamera pred kraj 19. stoljeća i skorije brige oko narušavanja privatnosti zbog mobilnih telefona.

Više možete pročitati na zvaničnoj Googleovoj društvenoj stranici. Vaš autor i dalje smatra da je Glass savršen špijunski uređaj.

1/1