Pomalo neočekivano, Amazon je jučer predstavio čak 5 novih tableta iz svoje Kindle Fire serije uređaja.

Prvi od novih modela je HDX 8.9, koji će biti prvi tablet na američkom tržištu sa Qualcomm 2,5GHz Snapdragon 805 procesorom, dok će ostatak hardverskih specifikacija zaokružiti ekran rezolucije 2560x1600 piksela. Pored toga, HDX 8.9 donosi i Dynamic Lightning Control opciju koja se brine za promjenu boje ekrana kako bi korisnicima olakšala iskustvo čitanja.

Nasuprot HDX 8.9 tabletu su Fire HD 6 i 7 modeli, koji donose četverojezgrene MediaTek procesore i ekrane rezolucije 1280x800 piksela, a iz Amazona se hvale i njihovom otpornošću na padove sa visine do 1m. 6-inčna verzija novog Fire HD tableta će koštati 100 USD, dok će potencijalni kupci za Fire HD 7 morati izdvojiti 140 USD.

Na kraju, tu su i Fire HD Kids Edition tableti, koji dijele specifikacije sa Fire HD 6 i 7 modelima, ali donose i znatno izdržljivija kućišta, koja će Amazon besplatno zamijeniti ukoliko ih djeca, kojima su namijenjeni, unište. Spomenuta Worry-Free garancija pokriva sva oštećenja u periodu od 2 godine, a sa kupljenim Kids Edition Fire HD tabletom stiže i godina dana FreeTime Unlimited pretplate za Amazonovu digitalnu biblioteku sa preko 5.000 dječijih knjiga, filmova, TV serija i aplikacija.

Osim novih tableta, Amazon je predstavio i novu verziju svog operativnog sistema, Fire OS 4.0.

Svi novi Kindle Fire tableti se na tržištu očekuju tokom oktobra.

1/1