Ovom stranom trotoara hodate na vlastitu odgovornost

Nije rijetkost vidjeti na ulici nekoga ko, potpuno nesvjestan okoline, bulji u svoj smartphone i pri tome se često sudara sa drugim prolaznicima. Možda su upravo ovakve situacije potaknule vlasti kineskog grada Chongqing da na svom šetalištu označe posebnu traku na kojoj je jasno, ogromnim slovima i jasnim simbolima, dato na znanje da je upravo to traka za one koji bi da u hodu koriste mobitel.

Velikim bijelim slovima na ovoj traci piše sljedeće: "Mobiteli: ovom trakom hodate na vlastitu odgovornost", a svemu tome dodane su i brojne strelice koje jasno upućuju na smjer kojim se korisnici mobilnih uređaja trebaju kretati, bez podizanja glave i gledanja oko sebe.

Odmah pored ove trake, odijeljena od nje debelom linijom, nalazi se i ona na kojoj se nalazi veliki znak za zabranu korištenja mobilnih uređaja. Činjenica je da se traka namijenjena korisnicima mobilnih uređaja nalazi odmah pored ceste kojom saobraćaju vozila, što je uznemirilo neke korisnike kineske društvene mreže Weibo.  

"Ovo je tako aljkavo dizajnirano. Zar ne bi traka za korisnike mobitela trebala biti smještena dalje od ulice? Ovo uopšte nije praktično", napisao je jedan od korisnika Weiboa.

Mnogim Kinezima smeta i to što je ovaj potez ustvari imitacija eksperimenta sprovedenog u Washingtonu početkom ove godine, prilikom kojeg mnogi Amerikanci nisu ni primjetili oznake na trotoaru.

1/1