Predstavljanje iPhone telefona šeste generacije sigurno će se pokazati kao jedno od značajnijih u istoriji kompanije Apple. Razloga za to je više.

Krenimo od telefona. Kao što se i pretpostavljalo Apple je predstavio dva nova iPhone-a. iPhone 6 je značajno veći od svog prethodnika – 4,7 inča u odnosnu na 4 inča petice. Telefon je sada nešto zakrivljeniji, pa podsjeća na iPad. iPhone 6 Plus izgleda isto ali mu je dijagonala ekrana povećana na čitavih 5,5 inča.

I to je upravo jedna od bitnih promjena – Apple je prihvatio da korisnici žele veće telefone. Postavlja se pitanje da li bi Steve Jobs popustio uticajima korisnika, pošto je poznato koliko nije mario za mišljenje drugih. Nažalost, na to pitanje nikada nećemo dobiti odgovor.

iPhone 6 je zadržao Retina ekran. Iako je rezolucija povećana na 1334 x 750 piksela, zbog veće dijagonale ekrana gustoća piksela je ostala ista - 326 ppi. iPhone 6 Plus ima FullHD ekransku rezoluciju ili Retina HD, kako je Apple pompezno zove. Gustina piksela je povećana na 401 ppi. Obzirom da do sada nije morao da se bori sa različitim rezolucijama, vidjećemo kako će iOS 8 da se izbori sa dvije različite ekranske rezolucije. Apple je spomenuo dosta popravki, ali one tek treba da se dokažu u praksi.

1/1

Oba telefona su tanja od prethodnika, ali bi trebalo da duže rade na baterije. Telefoni sada mogu mjeriti i vazdušni pritisak. Novi A8 procesor je prema Apple-u 25% brži u CPU računanjima i 50% brži u GPU računanjima. Podržano je još više LTE standarda, kao i 802.11ac wireless.

Kamera i dalje ima 8 megapixela, ali je značajno unaprijeđena, pa bi i fotke trebale biti značajno bolje. Veći telefon ima optičku stabilizaciju, dok obična šestica ima samo digitalnu. Jedna od boljih karakteristika je slow-mo snimanje sa 240 frejmova u sekundi. Poboljšane su i selfie kamere, naravno.

Cijene uređaja su i dalje vrlo visoke, ali ništa drugo nismo ni očekivali. Prodaja kreće od 12 septembra.

Sat

Nakon telefona, predstavljen je i sat. Ali ne iWatch, nego Apple Watch. Ovo je prvi novi Apple proizvod nakon iPad-a iz 2010. godine. Glavne stvari na satu su novi korisnički interfejs i digitalna kruna – točkić koji je nekada na satovima služio za navijanje i podešavanje tačnog vremena, a sada služi za zumiranje i druge operacije.

Sat radi u tandemu sa novim iPhone telefonima, ali i sa peticama. U satu se nalazi veliki broj senzora, pa će praćenje zdravstvenog stanja vjerovatno biti njegova glavna funkcija. Za sada je najavljeno šest različitih narukvica, te dvije veličine sata sa nekoliko kućišta uključujući i onu od 18-karatnog zlata.

Sve ovo zvuči lijepo, ali će se satovi u prodaji pojaviti tek 2015. godine, tako da se mnogo toga još može promijeniti.

Plaćanje

Novi telefoni su opremljeni su NFC-om, što je bitno za predstavljanje Apple Pay sistema digitalnog plaćanja. Apple navodi 220.000 lokacija u SAD-u na kojima će se moći plaćati uz pomoć novog sistema. Operacija plaćanja je maksimalno pojednostavljena – dovoljno je da telefonom priđete lokaciji za plaćanje, stavite prst na Touch ID skener i plaćanje je gotovo.

I online plaćanje će biti olakšano ali detalji nisu baš najjasniji, pošto će developeri aplikacija morati da se pobrinu oko detalja. Naravno, glavno pitanje ostaje sigurnost podataka. Appple tvrdi da je sve maksimalno sigurno, ali to tek treba da se potvrdi u praksi.

Postignuti su partnerski ugovori sa kompanijama poput McDonalds-a, Disney-a, Subway-a i mnogih drugih. Ono bitnije je da NFC nije postigao značajniji uspjeh baš zbog toga što su svi čekali Apple. Sada je čekanje gotovo, pa je prilično sigurno da nas čekaju prilične promjene u sistemu plaćanja. Naravno, sve ovo važi SAD, a nama ostaje da posmatramo.