I drugih GPU inovacija

Samsung i Qualcomm su se našli na udaru Nvidije zbog navodnog kršenja GPU patenata u mobilnim uređajima. Konkretno, Nvidia tvrdi da navedene kompanije nelegalno koriste njenu tehnologiju koja uključuje programabilne i unificirane shadere, paralelno procesiranje i što je najzanimljivije – kompletan koncept GPU-a.

Tužba je podnijeta američkom Okružnom sudu u Delawareu i proslijeđena Međunarodnoj trgovinskoj komisiji s ciljem blokiranja prodaje Samsungovih Galaxy smartphonea i tableta koji sadrže Qualcommove implementacije Adreno, Mali i PowerVR GPU-ova – između ostalog, Galaxy Note Edgea, Notea 3, Galaxyja S3, S4, S5, zatim Galaxy Taba S i Taba Pro. Osim blokiranja prodaje ovih uređaja u Americi, Nvidia želi novac za licence od Qualcomma i Samsunga za navedene patente; nešto nam govori da će im to teško poći za rukom u slučaju "patenta" na ideju GPU-a. Zašto samo Samsung i Qualcomm? To je za sada misterija.

Nvidia tvrdi da je prije tužbe bezuspješno pokušala sa Samsungom pregovarati o problemu. Kompanijinu fantastičnu tužbu možete pročitati ovdje.

1/1