Ovogodišnji IFA sajam u Berlinu je već donio zanimljive uređaje – ali, kineska kompanija Huawei je pažnju medija preotela predstavljanjem Android 4.4 Ascend Mate7 phableta, čija je najzvučnija karakteristika to što radi pomoću Kirin 925 procesora sa osam jezgri. Četiri jezgre su Cortex-A15 mikroarhitekture te rade na 1.8GHz, dok ostatak čine Cortex-A7 jezgre na 1.3GHz – ove slabije će biti korištene za manje zahtjevne aplikacije, surfanje Internetom i slične stvari, što će štediti bateriju.

Uređaj također krasi i komotni 6-inčni ekran, 2GB RAM-a u modelu sa 16GB prostora za pohranu podataka, te 3GB RAM-a za model sa 32GB prostora, ukoliko se potencijalni korisnici budu osjećali rastrošno. Kamera sa stražnje strane bi sa rezolucijom od 13 megapiksela trebala usrećiti veliku većinu ljudi, dok će prednja od 5 megapiksela biti zadužena za snimanje oštrih i dinamitnih selfieja. Obje kamere mogu snimati i full HD video. Sve to će gurati baterija od 4100 mAh.

Stvarčica košta 500 eura u slučaju ograničenijeg modela sa 2GB RAM-a i 16GB prostora, dok za napredniju valja izdvojiti nemalih 600 eura. Dakako, uređaj ove cijene ne može biti dostupan samo u crnoj boji, pa će korisnici pored nje na izboru imati i srebrnu te zlatnu.

Ascend Mate 7 bi prije kraja seprembra trebao postati dostupan u preko 30 zemalja, uključujući i Britaniju, Njemačku, Italiju, Francusku i Španiju, a naknadno će firma ponudu proširiti i na druge zemlje. Detaljnije specifikacije phableta možete pogledati na zvaničnom sajtu.

1/1