Sonyjevim Xperia Z2 uređajima smo bili i više nego zadovoljni, neovisno od veličine njihove dijagonale, zbog čega se itekako radujemo testiranju nedavno predstavljenih Xperia Z3 naprednih telefona i tableta.

Naime, Sony je na svom Xperia eventu, održanom uoči početka ovogodišnjeg IFA sajma, predstavio novu liniju Xperia uređaja - tu su novi Xperia Z3 napredni telefon, njegova manja Z3 Compact varijanta, kao i novi Xperia Z3 Compact Tablet.

Xperia Z3 predstavlja sam vrh ponude naprednih telefona, a krase je 5,2-inčni 1080p ekran, Snapdragon 801 CPU frekvencije 2,5GHz, kao i 20,7MP kamera sa širokokutnim 25mm objektivom i ISO 12.800 osjetljivošću. Osim toga, specifikacije nove Xperie uključuju i otpornost na vodu i prašinu, kao i DSEE HX audio upscaling tehnologiju za poboljšavanje kvalitete zvuka kod kompresovane muzike, kao i poništavanje pozadinske buke.

Sa druge strane, Xperia Z3 Compact je nešto manji model Sonyjevog novog flagshipa, te donosi 4,6-inčni ekran 720p rezolucije. Ostatak specifikacija je više-manje identičan Xperia Z3 modelu, zbog čega bi Xperia Z3 Compact mogla biti interesantna i nešto zahtjevnijim korisnicima.

Na kraju, tu je i novi Xperia Z3 Compact Tablet, koji u nešto manjem kućištu u odnosu na svog starijeg Z2 Tablet brata donosi jači hardver. Xperia Z3 Compact Tablet tako krase 8-inčni ekran Full HD rezolucije i Snapdragon 801 CPU frekvencije 2,5GHz,, smješteni u kućištu debljine 6,4mm i težine od svega 308g.

I što je još zanimljivije, svi novi Xperia Z3 uređaji će podržavati PS4 Remote Play, odnosno daljinsko igranje PS4 igara, koje je do sada bilo dostupno ekskluzivno na PS Vita konzoli. No, iako će Remote Play na Xperia Z3 uređajima podržavati DualShock 4 kontrolere, igre će za sada biti moguće igrati isključivo na istoj WiFi mreži na kojoj je i vaša PS4 konzola (vlasnici Vite se na PS4 mogu povezati i putem Interneta).

Xpera Z3 porodica uređaja se na tržištu očekuje na jesen ove godine, po još uvijek nepoznatim cijenama.

1/1