Asus je predstavio X99-Deluxe, X99-Pro i X99-A, tri nove matične ploče ATX formata, bazirane na Intel X99 čipsetu koje su opremljene ekskluzivnim Asus tehnologijama, uključujući i OC Socket i petorostruku (5-Way) optimizaciju.

X99-Deluxe je vodeći model, opremljen sa ASUS Hyper M.2 x4 portom koji obezbjeđuje transfer podataka na SSD diskovima brzinama i do 32Gbit/s, integrisanim 3x3 (3T3R) 802.11ac wireless adapterom, te ASUS Fan Extension karticom za fleksibilnije i lakše postavljanje i kontrolu dodatnog hlađenja računara.

Sve nove X99 matične ploče posjeduju i Cristal Sound 2 zvučni čip, Turbo LAN tehnologiju za online igranje bez laga; i svima već poznat vrhunski UEFI BIOS.

X99 serija matičnih ploča je opremljena potpuno novom ASUS tehnologijom – ASUS patentiranim OC Socket-om. Ovo ležište za procesor posjeduje dodatne pinove koji povezuju posebnu elektroniku na dodatne kontakte na podnožju novih novih Haswell-E procesora, a 100 % je kompatibilno sa novim Intel LGA 2011 V3 (Hasvell-E) procesorima . U kombinaciji sa ASUS UEFI BIOS -om, OC Socket omogućava veću brzinu DDR4 memorije, manju latenciju i povećanu stabilnost prilikom overclockiranja, čak i prilikom primjene ekstremnih parametara i hlađenja tečnim azotom (LN2). Moguće je podići takt memorijske magistrale do 3,2 GHz i više, čak i u slučaju da je popunjeno svih osam ležišta za memoriju.

Još jedna ekskluzivnost Asus matiučnih ploča je petorostruka (5-Way ) optimizacija, tehnologija koja dinamički optimizuje brzinu na X99-Deluxe matičnoj ploči u jednom koraku. Tu je i Turbo Processor Unit (TPU), koji nudi preciznu kontrolu napona i napredno praćenje i procesora i grafičke kartice. Zatim, tu je Energy Processing Unit (EPU) koja obezbjeđuje uštedu u energiji cijelog računara i kontroliše se jednostavnim prekidačem na ploči ili AI Suite 3 alatom.

Petostruka optimizacija uključuje i Digi + modul za kontrolu napona (VRM) koji doprinosi poboljšanju performansi, povećanju efikasnosti i pouzdanosti. Fan Xpert 3 je alat za kontrolu rada ventilatora i hlađenja. Poslednji stub u osnovi petostruke optimizacije je Turbo App alat, odnosno panel za podešavanje i praćenje svih parametara rada računara i njihovo prilagođavanje specifičnim potrebama igara ili aplikacija.

Kao i ostale X99 matične ploče, X99-Deluxe podržava ASUS ThunderboltEX II karticu. Ona omogućava korisnicima povezivanje sa drugim uređajima putem Thunderbolt 2 protokola i brzine transfera do 20Gbit/s - četiri puta više od USB 3.0 standarda.

X99-Pro i X99-A zaokružuju ponudu ASUS X99 matičnih ploča. Obje ploče će se pojaviti na tržištu nakon X99-Deluxe modela

http://www.asus.com/us/Motherboards/X99DELUXE
http://www.asus.com/us/site/motherboards/X99

 

1/1