Nakon prvih glasina kako Samsung radi na vlastitom VR headsetu, ova korejska kompanija je objavila kako će udružiti snage sa Oculus VR-om kako bi zaista razvili vlastiti VR uređaj. Nedugo nakon toga su uslijedile i nove glasine o uređaju koji bi se navodno trebao zvati Galaxy VR, da bi Samsung danas konačno potvrdio kako je Galaxy VR i više nego stvaran.

Naime, na svom Unpacked eventu, Samsung je danas predstavio Galaxy VR, VR headset baziran na Android operativnom sistemu, a koji su razvili u saradnji sa Oculusom. Uređaj je novinarima predstavio niko drugi do John Carmack, koji je izjavio kako je riječ o "state of the art mobilnom VR iskustvu pogonjenom Oculus tehnologijom". Galaxy VR će se moći koristiti u kombinaciji sa upravo predstavljenim Glaxy Note 4 naprednim telefonom, koji će korisnici ubaciti u sam headset kako bi pristupili njegovom Quad HD Super AMOLED 2.5k ekranu.

Galaxy VR će u početku biti dostupan isključivo kao prototip namijenjen developerima i korisnicima zainteresovanim da isprobaju novu tehnologiju prije nego ista bude spremna za masovnu upotrebu. Datum izlaska Galaxy VR prototipa još uvijek nije poznat, iako je Samsung obećao kako ga možemo očekivati prije kraja godine.

1/1