"Chairless Chair" švicarske firme firme Noonee napravljen je u vidu egzoskeleta koji vam omogućava da sjedite gdje god poželite, u bilo kojem trenutku - bez obzira na mjesto i vrijeme. Ovaj egzoskelet pričvršćuje se na noge i nimalo ne ometa uobičajeno kretanje. Kada ste spremni za malo odmora, sve što trebate uraditi jeste da čučnete u željeni položaj, nakon čega se egzoskelet automatski učvrsti, što vam omogućava da sjedite bez tradicionalne stolice.

Ovaj uređaj napaja se baterijama i ne teži više od dva kilograma, ali kada se korisnik namjesti u sjedeći položaj, okvir naparavljen od aluminijuma i karbonskih vlakana postaje izuzetno krut kako bi pružio pravu podršku ljudskom tijelu. Iako ga može koristiti bilo ko, Nooneejev egzoskelet je napravljen za zaposlene u tvornicama čiji mišići trpe veliko opterećenje zbog repetitivnih poslova i manjka prostora, te nemogućnosti da sjednu kada požele.

U videu koji vam prenosimo moći ćete vidjeti na koji način ova tehnologija može povećati produktivnost radnika, a da je riječ o korisnom izumu, potvrđuje i vijest da "Chairless Chair" ovog septembra planiraju na svojim radnicima isprobati firme kao što su Audi i BMW.

Za sada, ovaj egzoskelet je samo prototip, ali se u Nooneeju nadaju skoroj masovnoj proizvodnji koja može pomoći mnogima, budući da firma obećava da ova tehnologija neće biti skupa. 

1/1