Nakon što je krajem prošle godine Amazon najavio da radi na svom Prime Air servisu - tehnologiji i bespilotnim letjelicama koje će služiti za brzu dostavu paketa, izgleda da i Google radi na nečemu sličnom, i to već odavno.

Kako prenosi The Atlantic, Google skoro dvije godine radi na izgradnji sistema sa drone letjelicama za isporuku paketa, i to pod kodnim nazivom Project Wing. Naravno, Project Wing još uvijek nije spreman za bilo kakav oblik komercijalizacije, ali je Google dizajnirao i testirao malu letjelicu koja može poletiti, odletiti do odredišta, nježno ispustiti paket, te vratiti se u bazu, a testni poligon bila je Australija. Poznato je da Google ima izuzetno jak tim stručnjaka iz robotike, odlične rezultate sa samostalnim automobilom bez vozača, tako da otkrivanje ovakvog projekta javnosti uopšte ne iznenađuje.

Jedino preostalo je da se Google priključi Amazonu u razgovorima o drone isporukama paketa, usavršavanju njihovih tehnologija i uvjeravanju regulatornih tijela o sigurnosti isporuke, a ako ikad ovakvi servisi dobiju zeleno svjetlo, ko zna kako će izgledati?!

1/1