Kada spomenemo CeBIT, obično pomislimo na najveći IT sajam u Evropi koji se održava u proljeće svake godine. Međutim, CeBIT postoji u različitim izdanjima za različite kontinente i regione u svijetu, pa tako postoji i CeBIT za Evroazijski region. Ovogodišnji CeBIT Evroazija će se održati od 11. do 14. septembra u Turskoj, pod zvaničnim imenom  "CeBIT Bilişim Eurasia". Ovaj sajam je najznačajniji IT i tehnološki sajam u regionu Evroazije (Evropa i Azija).

CeBIT Eurasia je, kao uostalom i svaki drugi CeBIT, namijenjen prvenstvenoj poslovnoj publici, a ovogodišnje izdanje sajma kao glavnu temu ima "Inovacije i tehnologije budućnosti". Zanimljivo je da od ukupnog broja izlagača na sajmu, njih 65% dolazi iz sektora SME (Small and Medium Enterprise), dakle malih i srednjih kompanija, koje će na sajmu da promovišu svoje proizvode i usluge.

Spisak zemalja iz kojih dolaze izlagači je vrlo impresivan: Azerbejdžan, Belgija, Bugarska, Kina, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Iran, Japan, Koreja, Makedonija, Poljska, Rusija, Španija, Tajvan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ukrajina, UK, USA i Turska. Murat Özer, zamjenik generalnog menadžera kompanije Hannover Fairs Turkey, koja je i organizator sajma, je povodom najave sajma izjavio: "CeBIT je vrlo važan IT događaj, kako u Turskoj, tako i u čitavom svijetu. Radi se o jedinstvenoj nezavisnoj platformi u IT sektoru koja spaja sajam i samit pod istim krovom. Ove godine će poseban naglasak biti na investitorima i mladim poduzetnicima.".

Obzirom da CeBIT Eurasia pokriva veliki broj IT tema, ukupni sadržaj će biti podijeljen na nekoliko cjelina: Urbane komunikacije, transport i tehnologije; CTT Mediji i mobilna ekonomija; Zdravstvena zaštita; dio sajma posvećen Data center rješenjima, te, konačno, specijalni dio sajma posvećen E-government rješenjima.

O veličini i značaju sajma moguće je prosuditi i po tri glavna sponzora: SAP, Turkish Airlines i Aktifbank (najveća investiciona banka u Turskoj). Veliku podršku sajmu daje i KOSGEB, Turska organizacija koja pomaže rad i razvoj malih i srednjih kompanija.

Ako ste propustili Evropski CeBIT, njegovo Evroazijsko izdanje je odlična prilika za nadoknađivanje propuštenog. Više detalja na:

http://www.cebitbilisim.com/en/index.php

1/1