Iako se već nekoliko mjeseci šuškalo kako bi Google mogao kupiti Twitch (prve glasine su webom počele kružiti u maju, a ponovo su dobile zamah krajem jula), prije nepunih sat vremena je potvrđeno kako Twitch zaista ima novog vlasnika - kompaniju Amazon.

Naime, Amazon je objavio kako su postigli dogovor sa kompanijom Twitch Interactive, Inc., čije dionice su sada u potpunosti u vlasništvu Amazona, koji je za njih izdvojio oko 970 miliona dolara u kešu.

"Emitovanje i gledanje gameplaya uživo je globalni fenomen, a Twitch je uspio izgraditi platformu koja na jednom mjestu okuplja desetine miliona ljudi koji gledaju milijarde minuta igara svakog mjeseca - od Internationala, preko obaranja svjetskog rekorda u Mariju, pa do gaming sajmova kakav je E3. I još nevjerovatnije - Twitch ima tek tri godine", izjavio je Jeff Bezos, osnivač i direktor Amazona. Dodao je i to kako i Amazon "baš poput Twitcha ima opsesiju potrošačima i da vole razmišljati drugačije", zbog čega se "raduju učenju od njih i pomaganju u još bržem razvoju, kako bi igraćoj zajednici ponudili neke nove servise".

Twitch je lansiran u junu 2011. godine, a u julu ove godine su zabilježili cifru od preko milion "emitera", te 55 miliona jedinstvenih posjetioca, koji su na servisu pregledali preko 15 milijardi minuta sadržaja.

1/1