Kako prenosi kineska novinska agencija Xinhua, u oktobru bi trebala biti puštena u opticaj desktop verzija operativnog sistema domaće proizvodnje, kojim Kina planira konkurisati Microsoftu nakon zabrane Windowsa 8 na vladinim računarima. Razvoj domaćeg softvera je djelomično rezultat špijuniranja američke vlade kroz softver i servise američkih kompanija i činjenice da Kina ne želi biti ovisna o poslovnim praksama jedne firme, odnosno Microsofta. Pored toga, kraj podrške za Windows XP i zabrana korištenja Windowsa 8 u administraciji predstavljaju dobru priliku za kineske programere da naprave platformu konkurentnu onima iz Googlea, Microsofta i Applea.

Međutim, razvoj operativnog sistema, za kojeg još uvijek nije rečeno kako će se na kraju zvati (radni naziv je "China Operating System"), za sada ne teče glatko zbog previše nezavisnih developera od kojih svaki ima drugačiju viziju OS-a. Zbog toga u kineskoj Akademiji inžinjeringa smatraju da bi razvoj projekta u budućnosti trebala predvoditi vlada.

Još uvijek nije najjasnije da li će Kina na državne računare instalirati baš ovaj OS umjesto Windowsa. Ukoliko se to desi, u Akademiji predviđaju da bi China Operating System mogao istisnuti Windows u roku od dvije godine.

1/1