Nema žrtava i povrijeđenih

Nova SpaceX-ova raketa za prenošenje tereta u svemir, Falcon 9R, eksplodirala je u zraku iznad teksaškog postrojenja kompanije tokom testiranja verzije rakete sa tri motora. Eksplozija je rezultat reakcije sigurnosnog sistema na ranije otkrivenu grešku u raketnim sistemima – još uvijek nije poznato kakva je greška u pitanju i šta je uzrokovalo. Raketa je nakon leta trebala sletjeti na poligon s kojeg je lansirana.

SpaceX-ov program je značajan za buduće letove američkih astronauta da Međunarodne svemirske stanice, budući da jedini način na koji oni sada mogu do nje jeste pomoću ruske letjelice Sojuz – uz plaćanje takse od 70 miliona dolara po astronautu. Ova kompanija koju je osnovao Elon Musk trebala je pružiti prvi komercijalni prevoz za astronaute. Pored toga, SpaceX se želi uključiti i u lansiranje američkih sigurnosnih satelita.

Pored neuspjelog testa Falcona 9R, firma je izložena i kritikama zbog nedavno razotkrivenog kršenja zakona o radu – odnosno, neplaćanja zaposlenika za prekovremeni rad.

1/1