Šmrc

Žalba Kima Dotcoma na odluku novozelandskog Visokog suda da mu ne vrati novac blokiran nakon gašenja Megauploada 2012. godine odbijena je. Time će Dotcomova imovina i novac ostati zamrznuti najmanje do aprila iduće godine i tako otežati njegov upliv u politiku Novog Zelanda.

Podsjećamo, Megaupload je svojevremeno bio jedan od najvećih servisa za dijeljenje fajlova. Međutim, Dotcomov slučaj je postao kontroverzan zbog toga što on tvrdi da je Megaupload uvijek omogućavao prijavljivanje i eliminisanje nelegalnog sadržaja, te da je velikom broju korisnika služio za sasvim zakonit backup dokumenata, fotografija i drugih podataka, kao i za saradnju među kreativcima širom svijeta koji su ga koristili za razmjenu svojih audio i video fajlova.  

Što se tiče najnovije odluke suda, interesantno je da je prvobitno presuđeno da se Dotcomu vrati imovina - ali se nakon žalbe vlade sud "predomislio". Dotcom je već odavno prestao tvrditi da mu je imovina potrebna za finansiranje sudskih troškova u borbi protiv izručenja u SAD, gdje bi mu se sudilo za profitiranje na piratluku. Umjesto toga, on se sa svojom Internetskom strankom uključio u finansiranje predizbornih kampanja i drugih političkih aktivnosti s ciljem uticanja na novozelandske političke procese.

1/1