Zahvaljujući brzim mutacijama virusa ebole, pronalazak dugoročno efikasne vakcine koja bi spriječila epidemije ove bolesti visokog procenta smrtnosti izuzetno je komplikovan zadatak. Thomas Webster, profesor hemijskog i bioinžinjeringa sa Northeastern univerziteta u Bostonu, radi na nanočesticama koje bi bile u stanju zaustaviti mutacije virusa i na kraju ga eliminisati iz ljudskog organizma.

"Pošto su virusi poput ebole nanostrukture, mnogi od nas vjeruju da je jedini način da ih se uspješno tretira korištenje nanomaterijala. U nanotehnologiji smo se fokusirali na razvoj nanočestica koje se hemijski mogu povezati s virusima i zaustaviti njihovo širenje. (...) Također razvijamo i zlatne nanočestice koje se mogu zakačiti za ebolu i druge viruse, te kada zagrijemo zlato infracrvenim zračenjem, možemo ubiti virus ebole." – rekao je Webster u razgovoru za Computerworld.

Pored čestica koje bi pronalazile viruse, Websterov tim također radi na nanomaterijalima koji bi služili kao mamac za viruse i privlačili ih umjesto ljudskih ćelija.

Zvuči obećavajuće, ali, nažalost, od efikasnog nanotehnološkog lijeka protiv ove pošasti dijeli nas 5-10 godina.

1/1