Izašlo ih skuplje nego da su platili Microsoftu za licence

Prije deset godina, njemački grad Minhen odlučio je srezati troškove prebacivanjem na Linux – tačnije, na vlastitu distribuciju po imenu "LiMux", koja je postala glavni operativni sistem gradskih vlasti. Međutim, minhenska uprava tvrdi da je sada prisiljena odustati od tog projekta zbog slabe produktivnosti direktno uzrokovane LiMuxom.

Naime, zaposlenici gradske uprave su iskusili prepreke u saradnji sa ostalim državnim službenicima van Minhena, budući da je dijeljenje dokumenata sa onima koji nisu koristili LiMux bilo problematično. Zahvaljujući činjenici da je grad morao zaposliti programere koji će razviti potrebnu funkcionalnost za migriranje na Linux platformu, te nakon toga administratore koji će održavati LiMux sisteme, prelazak na besplatni OS uopšte nije bio jeftin. Zapravo, ispostavilo se da je mnogo skuplji nego da su gradske vlasti naprosto platile Microsoftu za korištenje Windowsa, Officea i drugih aplikacija.

Zbog toga uprava Minhena oko 9000 računara, koliko ih je prebacila na Linux, želi vratiti na Windows.

DOPUNJENO: Novi prevodi njemačkih članaka o ovom problemu pojašnjavaju da je povratak na Windows želja novog gradonačelnika Minhena, Dietera Reitera. Pored pritužbi zaposlenika, problem je i spora implementacija pojedinih mogućnosti u open source platformi. Reiter je najavio formiranje grupe eksperata koja će ocijeniti da li je dugoročno isplativije da gradska uprava ponovo migrira na Microsoftovu platformu - ukoliko eksperti to preporuče, uprava neće oklijevati da vrati Windows.

U izvještajima također stoji da Microsoft planira 2016. godine svoje sjedište u Njemačkoj iz Unteršlajshajma premjestiti u Minhen.

1/1