Novi AI omogućuje međusobnu kooperaciju hiljada robota odjednom

"Ljepota bioloških sistema je to što su oni elegantno jednostavno – a, ipak, u velikim brojevima mogu postići naizgled nemoguće stvari. U jednom momentu više ne vidite individue, nego naprosto vidite kolektiv kao jedinku." – riječi su profesora računarskih nauka na Harvardu, Radhika Nagpala, koji predvodi rad na kolektivnoj koordinaciji vještačke inteligencije. Njegov tim je nedavno uspio programirati AI koji hiljadama robota omogućuje da sarađuju jedni s drugima, nezavisno od ljudi. Dovoljno je da im ljudski kontroler izda naredbu (u ovom slučaju, radi se o jednostavnom formiranju oblika, poput zvijezde ili slova "K") i 1024 tronogih robota, koliko ih je dio istraživanja, to će sprovesti u djelo.

Istraživanje za cilj ima proučavanje načina na koje mašine mogu imitirati biološke procese. Naprimjer, mravi mogu formirati most preko vode; nije nezamislivo da jednog dana i rojevi robota budu zaduženi za slične stvari, poput prenošenja opreme, ljudi, formiranja pregrada i slično.

Specifičnost ovog Harvardovog projekta je to što ne zahtijeva ljudske instrukcije za svaki korak, nego samo opšte uputstvo, nakon čega će roboti automatizovano raditi prema njemu.

1/1