Prema izvještaju Kaspersky Laba, trojanac po imenu "Turla" u najnovijoj cyber špijunskoj kampanji ukrao je veliki broj podataka od dvije neimenovane obavještajne službe i stotina vladinih i vojnih meta. Jedna obavještajna služba smještena je u Evropskoj uniji, dok se druga nalazi na Bliskom istoku. Firma naglašava da je kampanja, koju su nazvali "Epic Turla", prva do sada otkrivena operacija koja je uspjela prodrijeti do podataka obavještajnih službi te da je za nju najvjerovatnije odgovorna neka država.

Malware je na ciljane računare dospio preko zaraženih web sajtova, a cijelo vrijeme je tražio dokumente koji su sadržavali termine kao što su "NATO", "EU energetski dijalog" i "Budimpešta". Iako nije želio potvrditi da iza napada stoji ruska vlada, Kaspersky Lab u svom izvješaju navodi da napadači govore ruski jezik, što je bilo moguće zaključiti na osnovu ćirilićnog pisma korištenog u kontrolama Turle i opisa na ruskom jeziku u njenom kodu.

Među metama ovog hakerskog napada nalaze se i neki ministri vanjskih poslova te ambasade, farmaceutske i vojne kompanije, a najveći broj pogođenih lociran je u Francuskoj, SAD-u, Rusiji, Njemačkoj, Bjelorusiji Rumuniji i Poljskoj.

1/1