Ne postoje adekvatni sistemi zaštite od takvog napada

Sigurnosni stručnjaci iz njemačkog Security Research Labsa otkrili su da je USB stickove moguće sabotirati direktnim ugrađivanjem zlonamjernog softvera u njihov firmware. Takvo nešto je omogućeno zahvaljujući (bizarnoj) činjenici da kontrolerski čipovi u USB stickovima i hard diskovima nemaju zaštitu od reprogramiranja.

Testni malware kojim su istraživači Karsten Nohl i Jakob Lell dokazali svoje tvrdnje bio je nevidljiv za običnog korisnika te sposoban promijeniti DNS postavke web browsera, omogućiti preuzimanje kontrole nad računarom, preusmjeravati korisničke privatne podatke sa mobilnog uređaja i naravno, zaraziti operativni sistem bilo kojim virusom prilikom pokretanja računara (u slučaju, recimo, da je sabotirani vanjski disk priključen na njega).

Rješenje? Nohl i Lell smatraju da ni slučajno ne smijete koristiti tuđe USB stickove, nego one koje ste samo vi upotrebljavali sa svojim računarima.

Dakako, mnogima će ova vijest zvučati poznato, jer se o hakiranju USB uređaja pričalo godinama, ali je to prije razotkrivanja NSA-inih i GCHQ-ovih metoda špijuniranja spadalo u domen takozvanih teorija zavjere.

1/1