Bolje performanse, manji objektivi i veća svjetlosna moć.

Već je poznato prema procurjelim patentima, ali i prvim fotografijama koje su se pojavile u javnosti, da Sony radi na razvoju zakrivljenog senzora za svoje kamere, a prema novim informacijama, kamere sa ovakvim senzorom na tržištu bi se mogle pojaviti već početkom sljedeće godine.

Prednosti zakrivljenog senzora, koji bi trebao imati zakrivljenost sličnu ljudskom oku, su te da je osjetljivost na svjetlo 1,4 puta veće u centru i više od 2 puta u uglovima, u odnosu na prosječne senzore. Na taj način su poboljšane ukupne performanse senzora, ali je i omogućeno da objektivi imaju manje staklenih elemenata i samim tim budu manjih dimenzija.

Kako piše Sony Alpha Rumors, prvi uređaj koji bi trebao integrisati ovakav senzor bi trebao biti nasljednik Sony RX1 kamere, koji bi vjerovatno trebao nositi oznaku RX2. Riječ je o jednom od najmanjih kompaktnih kamera sa full frame senzorom, ali koji nema izmjenjive objektive, već integriše fiksni 35mm f/1.8 objektiv. Pored njega, špekuliše se da bi drugi uređaj sa sličnim senzorom mogao biti čak telefon u vidu Xperia Z3X modela, te da bi uz pomoć ovog senzora njegov objektiv mogao imati f/1.2 otvor blende.

1/1