I dok se proizvođači hardvera takmiče ko će ponuditi ekran veće rezolucije, Nvidia je krenula u drugom smjeru i usput pronašla način kako da učetverostruči performanse niskorezolutivnih ekrana.

Naime, istraživači iz Nvidije su "složili" dva ekrana niske rezolucije jedan na drugi i tako na "jeftin" način povećali gustoću piksela. Konkretno, koristili su dva LCD ekrana rezolucije 1280x800 piksela, te su ih kombinovali u novi ekran tako što su ih pozicionirali tako da svaki piksel jednog ekrana bude okružen sa četiri piksela onog drugog.

1/1

U Nvidiji ovaj prototip nazivaju "kaskadnim ekranom", a iako je slika koju isti nudi vidljivo bolja od one sa originalnih 1280x800 ekrana, još uvijek se ne može mjeriti sa originalnom slikom pune rezolucije. Također, tu su i problemi manje svjetline u odnosu na standardne ekrane, kao i loši uglovi gledanja, ali bi dalje istraživanje moglo dovesti do novih i cijenom prihvatljivih ekrana koji će nuditi bolju sliku u odnosu na niskorezolutivne ekrane koje koristimo danas.