Uzrok neslaganja je vjerovatno rezultat dizajnerskih izbora i poslovne politike Samsunga sa Gear uređajima.

Izgleda da je Google baš ekstremno nezadovoljan dizajnerskim rješenjima koja Samsung koristi u svojim uređajima, a sada je na red došao i svijet nosivih uređaja. Naime, Larry Page je navodno uputio pismo prijekora Samsungu jer su mnogo više vremena, sredstava i novca uložili u Gear i Gear 2 uređaje, nego u Gear Live kojeg pokreće Android Wear.

Čini se da Google i dalje želi da jedinstveno Android iskustvo bude što je moguće konzistentnije kod različitih proizvođača, ali kod Samsunga, koji je značajno modificirao Android kako bi se izdvojio od konkurencije, to neće ići tako lako. Iako obje kompanije ne žele komentarisati da li je došlo do razmjene ideja i prijedloga, jasno je da Google želi stock interfejs na Wear uređajima, dok su Gear modeli itekako modifikovani.

Iako je Gear Live kompromis između ova dva svijeta, možda Google želi da Wear bude centralno softversko iskustvo u Samsung wearable liniji – što je možda mala osveta za činjenicu da je Google navodno sprečavao Samsung da objavi bilo kakav nosivi uređaj prije nego što Android Wear bude spreman, a što je Samsung očigledno izignorisao sa predstavljanjem prvog Galaxy Gear pametnog sata.

1/1