Osnovana histerija ili jednostavno - histerija?

Zbog slučaja američkog jedanaestogodišnjaka kod kojeg je utvrđena alergijska reakcija usljed korištenja iPada, Apple se po ko zna koji put morao braniti u javnosti. Naime, neimenovani dječak je liječen u bolnici u San Diegu zbog alergijske reakcije na nikl, a daljom "istragom" utvrđeno je da prva generacija ovog uređaja sadrži spomenuti metal. Osip se povukao nakon što je dječak počeo koristiti navlaku za iPad.

Međutim, dermatolozi koji su radili na ovom slučaju, Sharon Jacob i Shehla Admani, naglasili su da navlaka prekriva samo ekran uređaja, dok pozadina ostaje izložena dodirima osoba osjetljive kože.

Povodom ovog slučaja oglasio se i Apple, izjavivši: "Saznali smo da su alergije poput ove veoma rijetke. Appleovi proizvodi napravljeni su od najkvalitetnijih materijala i podložni su istim strogim standardima kakvi su postavljeni za nakit od strane Komisije za zaštitu potrošača SAD-a i njihovih kolega iz Evrope."

Inače, ovo je posljednji izvještaj o nizu istraživanja koja su uspješno povezala nikl u elektronskim uređajima sa alergijskim reakcijama.

1/1